Western Red Cedar

Hoe lang gaat Western Red Cedar mee?

Western Red Cedar koppelt een lage volumieke massa aan een hoge duurzaamheid. Dat maakt het geschikt voor buitenbetimmering. Verwerken, spijkeren en schroeven gaan erg gemakkelijk. Het hout vraagt geen onderhoud en gaat tientallen jaren mee.

Hoe zit het met het vergrijzen van Western Red Cedar?

Western Red Cedar staat bekend om de grote kleurvariatie die het verse hout kan vertonen. Licht geelbruin, rozebruin, zalmkleurig en chocoladeachtig bruin gekleurd hout komt voor. In het hout kunnen ook afwisselend odnker en licht getinte banen voorkomen. In kwaliteit is het donker en licht gekleurde hout gelijk. Aan licht blootgesteld zwakken de kleurverschillen af.. Uiteindelijk wordt het Western Red Cedar mooi egaal grijs.

Hoe zit het met de werking van Western Red Cedar ?

Western Red Cedar is zeer stabiel. Door het drogen onstaat ook nauwelijks vervorming. Doordat het Western Red Cedar stabiel is kan men het ook eenvoudig spijkeren of nieten. Gebruik wel getordeerde of gegroefde spijkers voor het verbeteren van de trekvastheid.

Bloed Western Red Cedar nog uit?

Buiten, bij nieuw aangebracht Western Red Cedar (zonder oppervlakafwerking) kunnen door uitspoeling van inhoudsstoffen door (regen)water vlekken onstaan op onderliggend werk. Deze vlekken zijn meestal na enige maanden weer verdwenen.

Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?

Western Red Cedar bevat een aantal inhoudstoffen die in water oplossen en corrosie van metalen veroorzaken, daarom verdient het aanbeveling om voor buitentimmerwerk RVS of aluminium spijkers of schroeven te gebruiken.

Waar komt het Western Red Cedar vandaan?

Uit Canada. Er zijn echter cedersoorten over heel de wereld. Veel gebruikt is ook Aziatisch Ceder of Frans Ceder. De hiervoorgenoemde ceders zijn welliswaar goedkoper maar ook minder duurzaam dan het Western Red Cedar.

Wanneer past men Western Red Cedar toe?

Western Red Cedar ziet er strak uit, is erg duurzaam en stabiel. Western Red Cedar is geen harde houtsoort maar heeft wel een sterke vezelachtige kern. De zachtheid van het hout maakt dat het gevoelig is voor beschadigingen.. Om deze reden wordt het meestal toegepast als (gevel)bekleding. Ook wordt Western Red Cedar veel gebruikt in de saunabouw