Europees Eiken

Hoe lang gaat Europees Eiken mee?

Eiken is één van de duurzaamste Europese houtsoorten en werd, voor de opkomst van het tropisch hardhout, voor alle duurzame constructies gebruikt. Indien het Eiken buiten toegepast wordt, vakkundig gemonteerd is, en ‘los’ staat van de grond, dan is het Eiken zéér duurzaam. Indien Eiken direct in de grond wordt geplaatst dan wordt Eiken omschreven als middelmatig duurzaam. Wij adviseren dan ook altijd om palen niet in de grond te plaatsen maar op paalvoeten of sokkels.

Hoe zit het met het vergrijzen van Eiken?

Eiken heeft zijn tijd nodig om te vergrijzen, werken en uit te drogen. Aangezien de Eik nat verzaagd wordt, is er nog looizuur aanwezig in het hart van de Eik. Deze kan er voor zorgen dat er bruin/zwartachtige strepen op de Eik kunnen voorkomen. Dit is enkel in de eerste periode na de plaatsing en zal geleidelijk aan wegtrekken. Dit is één van de eigenschappen van het houtsoort.

Hoe zit het met de werking van Eiken?

Als hout droogt dan krimpt het. Maar het krimpt niet regelmatig. Daardoor ontstaan er spanningen die tot kromming of scheurvorming kunnen leiden. Bij het drogen van het Eiken zullen zeker scheuren ontstaan, dit is kenmerkend voor deze houtsoort. Zorg er daarom voor dat je Eiken opslaat op een onverwarmde plaats uit de zon, zodat het niet te snel kan drogen. Indien het Eiken eenmaal vakkundig gemonteerd is, zal het ‘werken’ van het hout zich voornamelijk uiten in droogscheuren en in mindere mate vervorming.

Is het Eiken gedroogd?

De droogtegraad van het hout moet in evenwicht zijn met het klimaat op de plaats van de toepassing om overmatig zwellen of krimpen te voorkomen. De Eiken balken die gebruikt worden constructies te maken zijn machinaal gezaagd en winddroog. Dit wil zeggen dat deze buiten gestockeerd (opgelat) worden , maar niet ovendroog (KD) zijn. Eik heeft de eigenschap om te werken (krimp/uitzet) tijdens het droogproces. Constructiebalken drogen zou dus het resultaat geven in kromme balken die niet meer te gebruiken zijn om verbindingen aan te zagen of te gebruiken om frames in elkaar te plaatsen. Ovendroge (KD) eik wordt wel gebruikt bij het vervaardigen van interieurproject zoals tafels,kasten, etc…

Kan ik wat doen om het bloeden van Eiken tegen te gaan?

Nee. In de houtvaten van elke houtsoort zitten in water oplosbare inhoudsstoffen. Als een plank nat wordt gaat hij 'bloeden' : er komen vlekken op. (Als een plank een paar keer goed nat is geweest zijn de inhoudsstoffen voldoende uitgeloogd en stopt het bloeden)

Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?

Ja, door het zuur in het Eiken zal de schroef eerder roesten waardoor je ook nog eens lelijke blauw/zwarte plekken krijgt op het hout.

Waar komt ons Eikenhout vandaan?

Wij halen ons Eiken voornamelijk uit Oost-Europa (Polen). Het Oost-Europees Eiken is wat duurzamer en sterker dan het inlandse Eiken. Dit komt doordat Oost-Europees Eiken, vanwege de strengere winters, langzamer groeit. Een groot deel van ons Eiken is ook FSC gecertificeerd.

Wanneer past men Eiken toe?

Wanneer u een rustieke, landelijk uitstraling erg mooi vind.