Tropisch Hardhout

Hoe lang gaat tropisch hardhout mee?

Dit is afhankelijk van de toepassing, de duurzaamheid en de vakkundigheid van montage. Het hout wordt onderverdeelt in duurzaamheidsklasse 1 (zeer duurzaam) t/m 5 (niet duurzaam). In direkt contact met de grond wordt de rotbestendingheid van een paaltje van 50*50mm als volgt beschreven:

  • Klasse 1: méér dan 25 jaar
  • Klasse 2: 15 a 20 jaar
  • Klasse 3: 10 a 15 jaar
  • Klasse 4: 5 a 10 jaar
  • Klasse 5: minder dan 5 jaar

Voor buitentimmerwerk wordt vaak klasse 1 t/m 3 gebruikt. Indien hout uit duurzaamheidsklasse 3 buiten toegepast word, vakkundig gemonteerd is én ‘los’ staat van de grond, kan het bouwwerk ook 50 jaar of langer meegaan. Indien hout direct in de grond staat dan adviseren we altijd duurzaamheidsklasse 1 (bijvoorbeeld: Azobe, Angelim Vermelho, Okan, etc)

Hoe zit het met het vergrijzen van hardhout?

Een kenmerkende eigenschap van hardhout is dat het onder invloed van weer en wind grijs zal verkleuren. Dit is het natuurlijke proces dat voor iedere hardhoutsoort geldt. Of een houtsoort in het begin nu paars (Padouk), geel (Bilinga) of rood (Massaranduba) van kleur is, uiteindelijk verkleurd het allemaal naar een soortgelijke grijstint!

Kan men verschillende hardhoutsoorten tezamen toepassen?

Ja, dit is géén enkel probleem. Vaak kan het ook niet anders vanwege de beschikbaarheid. Daarnaast zijn er ook veel houtsoorten welke zich erg goed lenen voor bijvoorbeeld constructiehout, maar welke absoluut niet te gebruiken zijn in plankvorm.

Is het noodzakelijk hardhout voor te boren?

Ja, enerzijds vanwege de hardheid maar anderzijds ook vanwege de werking van het hout. Wanneer je niet voorboort komen door het krimpen en uitzetten enorme krachten op de verbinding. Hierdoor zal het hout makkelijk scheuren of zal een schroef eerder afbreken.

Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?

Ja, door het zuur in hardhout zal de schroef eerder roesten waardoor je ook lelijke blauw/zwarte plekken krijgt op het hout.

Hoe zit het met de werking van hardhout?

Door verschillende temperaturen en vochtigheden zet het hout in de winter uit en zal het in de zomer weer krimpen.. Zo heeft bijvoorbeeld een vlonderplank in de winter een breedte van 144 / 145mm en in de zomer, bij extreme droogte en warmte een breedte van 141 / 142mm. Om deze reden mag je dus het hout ook nooit koud tegen elkaar monteren.

Is het hardhout van Houthandel Geven op verantwoorde wijze gekapt?

Ja, sinds maart 2013 geld de europees houtverordening en moeten importeurs kunnen aantonen dat het hout aantoonbaar legaal is gekapt. Door middel van GPS en documenten is het hele traject van boom tot plank vastgelegd. Van iedere plank op de werf moeten wij als importeur kunnen laten zien waar deze vandaan komt! Daarnaast zijn we ook FSC gecertificeerd.

Wanneer past men tropisch hardhout toe?

Bij direct grondcontact of bij toepassingen welke aan grote slijtage onderhevig zijn en waarbij een lange levensduur gewenst is. Denk aan veel belopen vlonders, damwanden, grondkeringen, ect.