Kwaliteit Europees Eiken

Sortering van GESCHAAFD hout:

Onze geschaafde producten worden na gesorteerd (A en B sortering). Dit is de meest gebruikte sortering en beperkt zich tot drie zijdes (zichtzijdes) van het hout. Aan deze zijdes sorteren we de technische beschadigingen uit. Technische beschadigingen zijn o.a. schaaffouten, walsafdrukken, brandsporen en mechanisch veroorzaakte schade.

Let op:

  • Één zijde (achterzijde) mag kleine foutjes hebben zoals walsafdrukken en schaaffoutjes. We hanteren deze sortering omdat in 95% van de gevallen het hout voor enkelzijdig zichtwerk gebruikt wordt. Hiermee besparen we op uitval, productietijd én dus ook het milieu.
  • Mocht u alle 4 de zijdes als zichtwerk nodig hebben dan dient u ons dit vooraf (schriftelijk) te melden.

 

Onbeperkt te accepteren is het volgende:

kopscheuren1. Droogscheuren op het kopse vlak

Het hout wordt in handelslengtes geleverd, d.w.z. niet haaks aangezaagd dan wel op lengte afgekort. Wanneer het hout droogt kunnen er met name aan het kopse vlak ook scheuren ontstaan. Wij raden u daarom aan om op voorhand niet met de volle lengte te rekenen maar om 10cm afval in te calculeren. Na het afkorten adviseren we de kopse kanten te behandelen met een sealer om inscheuren zoveel mogelijk tegen te gaan

maattolerantie

2. Maattolerantie

De opgegeven maat is in feite de ‘productiemaat’. We behouden ons het recht voor om deze hooguit 3-4% kleiner te schaven als vermeldt. Hout is een natuurproduct en afhankelijk van de binnenkomende zaagkwaliteit, vochtopname/ afname, krommingen, etc moeten we de schaafbank mogelijk wat knijpen om een net product te schaven. Op het einde van de plank kan het voorkomen dat de schaafbank de plank net wel/ niet geraakt heeft. Ook om deze reden raden we u aan om op voorhand niet met de volle handeslengte te rekenen maar om 10cm afval in te calculeren.spint3. Spinthout

Spinthout is het jonge hout om de kern van de stam. Dit hout heeft nog niet helemaal dezelfde duurzaamheid en sterkte als de rest van de stam en kan daardoor eerder worden aangetast. We streven naar spintvrij hout, echter onaangetast spint mag in beperkte mate voorkomen. Een randje spint kleiner dan 1/3 deel van de plankbreedte en max. 60cm lang mag voorkomen.


4. Inhoudsstoffen

Hardhout dankt zijn duurzaamheid onder andere aan specifieke inhoudsstoffen. Overtollige inhoudsstoffen kunnen echter bij blootstelling aan weersinvloeden worden uitgespoeld (uitbloeden). Dit kan moeilijk te verwijderen vlekken op omliggende delen achterlaten. Dek daarom aangrenzend werk tijdens de eerste fase van blootstelling altijd af. Bij niet poreuze materialen kunt u vaak een groot deel van de vlekken verwijderen met een chlooroplossing.oxidevlekken5. Oxidevlekken

Bijna alle houtsoorten reageren allergisch op metaal, met als resultaat blauwzwarte verkleuringen. Oxidevlekken zijn optisch zeer storend en worden vaak verward met schimmel. De vlekken kunnen met oxaalzuur, een chemische substantie, weer verwijderd worden. We adviseren om deze reden dan ook om altijd RVS te gebruiken 6. Kleurverschil

Als natuurproduct is elk stuk hout uniek. Het kan, bijvoorbeeld vanwege natuurlijk pigment, dan ook voorkomen dat planken onderling van kleur verschillen. Zelfs in één plank kunnen verschillende schakeringen te zien zijn. Juist deze eigenschap maakt hout zo levendig. Door weersinvloeden trekken de kleuren na verloop van tijd echter wel bij.

 

7. Scheurvorming

Door het drogen van het hout kan scheurvorming ontstaan. Hoe groter de kopmaat des te veelvuldiger en groter de scheurvorming zal zijn. Dit komt doordat de buitenzijde van het hout droogt (krimpt) terwijl het hart nog nat is. Dit is houttypisch gedrag en is niet te vermijden.

 

Sägerauer Balken Eiche

8. Rechtheid

De planken uit onze voorraad zullen ca. 20% vochtigheid meten. Wij schaven het hout pas op klantorder, dit betekend dat het nagenoeg recht uit de schaafmachine komt. Echter, door foutief of te snel drogen zal het hout neiging hebben tot kromtrekken en schotelen. Mocht u de planken niet meteen gaan verwerken, is het belangrijk dat de planken op een goed geventileerde plaats in de buitenlucht (uit de zon) opgeslagen worden. Zorg er ook voor dat iedere ‘laag’ planken voorzien is van drooglatjes (op verzoek leveren we deze mee). Als laatste is het belangrijk om het pakket met enkele spanbandjes dicht te trekken, zodat het hout op deze manier gelijkmatig kan drogen.

 

 

 

9. Houttypische eigenschappen:

Houttypische eigenschappen zijn kenmerkend voor ieder houtsoort en worden daarom niet uit gesorteerd. Wanneer het product niet juist toegepast, verkeerd opgeslagen of niet op juiste wijze gemonteerd wordt kan gaan torderen. Hout zal afhankelijk van de temperatuur en (lucht)vochtigheid krimpen of uitzetten, met mogelijke scheurvorming tot gevolg. Inhoudsstoffen in het hout kunnen uitbloeden. Ook heeft iedere houtsoort haar eigen geur, structuur, buigsterkte, treksterkte, duurzaamheid, hardheid, breeksterkte, etc. Houtsoorten onderscheiden zich enorm in eigenschappen, laat u zich daarom goed informeren welke eigenschappen behoren bij het door u gekozen houtsoort.

Sortering van RUW (fijn bezaagd) hout:

Dit product is vers uit stam gezaagd, door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden zal er in dit product mogelijk maatafwijking en kleine kromming voorkomen. Wanneer u maatvastheid en rechtheid wenst zullen deze producten geschaafd moeten worden. Waar u verder rekening mee dient te houden:

  • Maatafwijkingen tot ca. 10% op de kopmaat zijn mogelijk
  • Ruw gezaagd hout heeft in de regel 4 rechte en scherpe hoeken, echter: wankantjes mogen vorkomen zolang ze niet breder zijn dan 10% van de houtbreedte en niet langer zijn dan 30% van de houtlengte.
  • Gezond spint is toegestaan aan 2 zijdes, tot maximaal de helft van de houtbreedte
  • Gezonde half- of volledig ingegroeide knoesten zijn onbeperkt toegelaten.
  • Overige knoesten: Ø < 1/3 van de plankbreedte en Ø < 50mm.
  • Ingesloten hart toegestaan.
  • Draadverloop over het algemeen mag tot 12⁰ afwijken, plaatselijk tot 25⁰.
  • oxide- en watervlekken op het hout.

Door het droogproces zullen kenmerkende droogscheuren ontstaan en zal het Eiken nog wat krimpen (niet geschikt om te verlijmen)

Eiken bevat looizuur en zal mogelijk nog uitbloeden op onderliggend werk. Vanwege dit looizuur ook ieder contact met staal vermijden (RVS uitgezonderd), omdat dit direct tot zwarte verkleuring van het hout leidt.

Sägerauer Balken Eiche