Bevestigen met Houtproppen

Belangrijkste punten:

Gebruik de juiste schroeven: Kwalitatief mindere schroeven breken sneller af. Daarnaast hebben deze schroeven hebben ook geen 'geheugen'. Dat wil zeggen: door de werking van het hout zal de schroef oprekken, wanneer het hout weer krimpt moet de schroef ook terugveren.. Bij schroeven zonder geheugen/elasticiteit zal het net lijken alsof de schroeven omhoog en los komen.

Boor de planken voor: Ondanks het gebruik van zelfborende schroeven, is het belangrijk de planken voor te boren. Hiermee wordt de spanning op het hout en de schroef verminderd en voorkomt scheurvorming.

Juiste schroefpositie: Iedere plank dient te worden vastgezet op ca. 15-20mm van de zijkant op iedere kruisende dwarsligger.

 

Het schroeven van de planken:

'Houtproppen' is een klassieke en bewezen techniek. Wat u hiervoor nodig heeft, is het volgende:

  • Proppenboor, deze kunt u op diverse plaatsen (online) kopen voor een paar tientjes.
  • Resthout, om de proppen te maken. Hiervoor kunt u uw zaagafval nemen of vraagt bij ons een enkele m1 plank. Deze zullen we dan op dikte van bijvoorbeeld 12mm schaven.
  • Schroeven, omdat met deze montagewijze ook geschroefd wordt, verwijzen we ook naar de handleiding: bevestiging met schroeven. Doordat de schroeven erg diep verzonken worden kunt u kortere schroeven gebruiken. Voor 21mm dikke planken gebruikt men schroeven van 40mm lang. Voor 28mm dikke planken gebruikt men schroeven van 50mm lang.

 

Houtproppen 1

 

De plank wordt geheel doorboort met 5mm, vervolgens wordt het boorgat vanuit de bovenzijde uitgediept (ca. 10mm diep) met eenzelfde diameter als de doorsnede van de houtprop. Vervolgens de plank vastschroeven, waarna de houtprop (met een beetje lijm) erin gedraaid/geslagen wordt. Als laatste kan het overtollige gedeelte met een scherpe beitel wegstoken worden.

 

 

 

Houtproppen 1

 

 

Onderhoud: oliën of niet?

Onder invloed van UV-straling verkleuren alle houtsoorten na verloop van tijd grijs. Door gebruiken van olie voeg je kleurpigment toe en wordt het hout beschermt tegen UV straling. Door het hout te oliën creëer je ook een waterafstotend laagje wat er ook voor zorgt dat ‘groenigheid’ zoals algen ect, zich minder snel zullen hechten aan het hout.l