Bevestigen met Schroeven

Belangrijkste punten:

  • gebruik de juiste schroeven! Kwalitatief mindere schroeven breken sneller af. Kwalitatief mindere schroeven hebben ook geen 'geheugen'. Door de werking van het hout zal de schroef oprekken, wanneer het hout weer krimpt moet de schroef ook terugveren.. Bij schroeven zonder geheugen/ elasticiteit zal het net lijken alsof de schroeven omhoog c.q. los komen.
  • Boor de planken voor! Ondanks het gebruik van zelfborende schroeven is het belangrijk de planken voor te boren.. Hiermee verminder je de spanning op het hout (voorkomen van scheurvorming) en op de schroef
  • Juiste schroefpositie: Iedere plank dient te worden vastgezet op ca. 15-20mm van de zijkant op iedere kruisende dwarsligger.

Het schroeven van de planken:

In verband met het “werken” van het hout mogen planken niet tegen elkaar aan worden gemonteerd, houd minimaal 4-5mm ruimte tussen de planken. In tegenstelling tot de breedterichting, werkt het hout in de lengterichting nagenoeg niet, de planken kunnen dus met de “koppen” tegen elkaar worden gemonteerd. Voor montage van de planken aan de balken worden speciale vlonderschroeven gebruikt. Dit zijn RVS geharde, zelfborende schroeven met een torx-kop. Om scheurvorming in het hout zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de planken voor te boren met 5mm (gelijk aan de schroefdiameter). De dwarsligger hoeft niet te worden voorgeboord. U kunt de plank nu op de juiste positie leggen, en vast schroeven. Onder aan de schroefkop zitten kleinen freesribben waardoor deze vlonderschroef zichzelf ‘verzinkt’ in de plank. Iedere plank wordt vastgezet op ca. 15-20mm van de zijkant op iedere kruisende dwarsligger. Doordat de ‘bovenkant’ van de plank sneller kan drogen dan de ‘onderkant’ van de plank heeft het hout neiging tot schotelvorming. Om deze reden positioneert men de schroeven richting de zijkant van de plank.

Voor 21mm dikke planken gebruikt men schroeven van 50mm lang. Voor 28mm dikke planken gebruikt men schroeven van 60mm lang.

vlonder

Het monteren van ‘kromme’ planken:

Omdat hout een natuurproduct met de eigenschap dat het werkt. Met name door veranderende temperaturen of vochtigheid, kan een kromming in het hout ontstaan. Montage van het hout is wel degelijk mogelijk, mits u onderstaande stappen volgt.

  1. bekijk eerst of de plank een kromming heeft.
  2. Leg de plank zo neer dat de kromming over het al gemonteerde deel heen wijst.
  3. Monteer de plank op één uiteinde aan de balk
  4. werk vervolgens, van het linker, naar het rechter uiteinde toe. Met behulp van een hefboom (vb een schroevendraaier of platte beitel) kunt u de plank recht duwen; je zet met de hefboom af tegen de planken welke al gemonteerd zijn.
  5. In het begin staat er spanning op het hout, deze neutraliseert na verloop van tijd.

vlonder

Onderhoud, oliën of niet?

Onder invloed van UV-straling verkleuren alle houtsoorten na verloop van tijd grijs. Door gebruiken van olie voeg je kleurpigment toe en wordt het hout beschermt tegen UV straling. Door het hout te oliën creëer je ook een waterafstotend laagje wat er ook voor zorgt dat ‘groenigheid’ zoals algen ect, zich minder snel zullen hechten aan het hout.