Bevestiging met Inox Clips

ste punten:

  • Gebruik de juiste houtsoort! Niet iedere houtsoort is namelijk geschikt voor bevestiging met clips, dit type bevestiging vraagt erg veel stabiliteit van het hout. Laat u goed informeren over de verschillende houtsoorten.

*1: Beginplank:
*
Deze plank wordt met een prop (drevel) bevestigd. Hardhouten drevels zijn bij de bouwmarkt te koop echter m.b.v. een ‘proppenboor’ kan men ook zelf proppen maken. De begin plank wordt geheel doorboort met 5mm, vervolgens wordt het boorgat vanuit de bovenzijde uitgediept (ca. 10mm diep) met eenzelfde diameter als de doorsnede van de prop. Vervolgens schroeft met de plank vast waarna de prop (met een beetje lijm) erin geslagen wordt. Als laatste kan het overtollige gedeelte weggebeiteld/ geschuurd worden.
buitenparket

*2: Volgplanken:
*
De bedoeling is dat de INOX-clips de plank naar beneden (dus naar de onderliggers) trekken.. De INOX-clips zullen ongemonteerd dus ook iets boven de dwarsligger zweven. Omdat de plank in de toekomst wellicht nog een beetje zal krimpen voorkom je hiermee dat de plank los komt te liggen. De INOX-clip schuif je in de beginplank en schroeft deze vast in de balk, draai de INOX-clip echter nog niet helemaal strak vast aan de balk! De volgende plank schuif je over de zojuist bevestigde clip. Draai vervolgens de INOX-clip (tussen de 2 planken in) helemaal vast aan de balk.
buitenparket

Bij planken met een plankbreedte van ca. 140mm hanteert men een plankafstand van ca. 5mm. Smallere planken zullen relatief gezien minder krimpen en uitzetten en kan men dus dichter bij elkaar monteren. De smallere planken zijn ook te monteren als hierboven omschreven, echter omdat de bitjes waarschijnlijk te dik zijn tikt men als laatste stap de planken m.b.v. een rubberen hamer op een juiste afstand van ca. 3-4mm..

*3: eindplanken:
*
Idem als beginplank.

Onderhoud, oliën of niet?

Onder invloed van UV-straling verkleuren alle houtsoorten na verloop van tijd grijs. Door gebruiken van olie voeg je kleurpigment toe en wordt het hout beschermt tegen UV straling. Door het hout te oliën creëer je ook een waterafstotend laagje wat er ook voor zorgt dat ‘groenigheid’ zoals algen ect, zich minder snel zullen hechten aan het hout.