De onderbouw van uw vlonder

Voor dat u aan de slag gaat met uw vlonder:

  1. Bepaal het oppervlakte van uw vlonder en maak hier een schets van. Deze schets kunt u ook gebruiken voor het calculeren van het benodigde materiaal.
  2. Hanteer de juiste hart op hart afstand van de dwarsliggers (zie tabel).
  3. Hout is een natuurproduct dus zal ook werken. Afhankelijk van temperatuur en vochtigheid zullen de planken krimpen of uitzetten. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen de planken.

Handleiding:

Allereerst begin je met de onderbouw, hiermee bedoelen we het frame waar de planken op gemonteerd worden. Doorgaans monteer je de planken op hardhouten balken met een kopmaat van ca. 45*70mm. We adviseren om geschaafde hardhouten balken te gebruiken. Geschaafde balken zijn, in tegenstelling tot ruw (fijn gezaagde) balken, maatvast.

Hoeveel balken heb ik nodig?

Het aantal balken dat u nodig heeft wordt bepaald door de dikte van planken welke je gaat gebruiken. Doorgaans voldoen planken van 21mm dik, echter bij een terras met een zware of complexe onderbouw kan men overwegen om dikkere planken te gebruiken zodat er minder constructiehout benodigd is. Onderstaande tabel geeft de hart op hart afstand (h.o.h.) van de balken weer.

Plankdikte (mm)|Afstand balken h.o.h. (cm) :---------------:|:------------------------: 21 | 40
28 | 50 **
**45
| 80


Voordat je begint met het plaatsen van de hardhouten balken is het van belang om te weten of u te maken heeft met een stabiele of onstabiele ondergrond.

Stabiele ondergrond:

Onder een ‘stabiele ondergrond’ verstaan we bijvoorbeeld een dakterras, een al bestaand (stenen) terras of een ondergrond van stabilisatiezand (geel of wit zand).

Bij een stabiele ondergrond kun je direct beginnen met het plaatsen van de balken.

  • Indien een dakterras of een bestaand (stenen) terras: Leg onder de balken rubberen balkdragers. Deze beschermen enerzijds uw dakbedekking of uw huidig terras en anderzijds zorgen deze ervoor dat het water onder de balken door kan lopen. In lijn met de balken plaats u deze rubberen balkdragers iedere 50cm. Mocht u het terras omhoog willen brengen kan dat met verstelbare balkdragers, ook deze plaats je iedere 50cm.
  • Indien een ondergrond van stabilisatiezand (geel of wit zand): Plaats onder de balken stoeptegels met een afmeting van 3030cm. In lijn met de balken plaats u deze stoeptegels iedere 80cm. Wanneer de stoeptegels geplaatst zijn leg je hier *worteldoek** overheen

vlonder

Onstabiele ondergrond:

Onder een ‘onstabiele ondergrond’ verstaan we bijvoorbeeld een ondergrond van zwarte aarde, klei of veen. De balken moeten gefundeerd worden op palen. In lijn met de balken plaats je deze palen iedere 100cm (afhankelijk van de bodemgesteldheid en het type balk en paal. U kunt de palen met een handboor, motorboor of pneumatische palenrammer de grond in plaatsen. De palen moeten ongeveer 50 tot 80cm in de grond staan. Bij veengrond of langs de waterkant moeten de palen vaak nog verder de grond in. De dwarsliggers monteer je, m.b.v. slotbouten M10*120mm, op de gewenste hoogte aan het piket. Na montage kun je de overlengte van de hardhouten paal simpelweg afzagen.

vlonder

Wanneer het terras aan de waterkant of aan een schuin talud is gelegen adviseren we om een dubbele balklaag te plaatsen. Hiermee kun je een grotere, vrijdragende oversteek creëren.

vlonder