Algemeen

Belangrijkste punten:

Ook al heeft u nog zo'n goed hout,verkeerd gebruik en/of verwerking kan vervelende consequenties hebben. Laat u goed voorlichten en houd in ieder geval rekening met onderstaande voorschriften:

  • Zeker voor buitentoepassingen is een schroefbevestiging de meest deugedlijke verbinding. Bevestiging met nietjes of nagels is in ieder geval bij Eiken, Lariks/ Douglas of Tropisch hardhout NIET geschikt.
  • Of de planken nu voor buitenvloeren of als gevelbekleding bedoelt zijn, zorg voor voldoende onderliggers of dwarsliggers! Lees hierover in het volgende hoofdstuk meer.

 

Hart-op-Hart afstand van de dwarsliggers:

De hart-op-hart afstand van de onderliggers wordt bepaald door de dikte van de planken die worden gebruikt. 

Buitenvloeren/loopdekken:
Plankdikte      Afstand balken h.o.h.

21mm              40cm
28mm              50cm
45mm              80cm

Klik hier voor onze handleiding: Onderbouw van een vlonder)

 

Gevelbekleding:
Plankdikte      Afstand balken h.o.h.
21mm              50cm
28mm              60cm

Het risico op het draaien of schotelen van het hout neemt toe wanneer men een grotere h.o.h. afstand hanteert.

 

Krimpen en uitzetten van de planken:

Afhankelijk van de tempratuur en vochtigheid zal het hout krimpen c.q. uitzetten. Doordat dit zomer en winter zal verschillen is het belangrijk hier met de montage rekening mee te houden. In de zomer zal het hout krimpen maar in de winter kan het behoorlijk uitzetten (zeker als er bijvoorbeeld sneeuw op blijft liggen). Ons hout (tenzij anders vermeldt) is natuurgedroogd (AD), als het NIET nat kan worden dan zal het vrijwel alleen neiging tot krimp hebben.. Wanneer het hout blootgesteld is aan de weersomstandigheden (dus kan WEL nat worden) dient u het zodanig te monteren dat het hout ook weer kan uitzetten!

 

Voorboren en schroeven:

Boor de planken voor, ook wanneer uw zelfborende schroeven gebruikt. Door voor te boren staat er minder spanning op het hout tijdens krimp en uitzetting. Ook is er minder kans op scheurvorming.

Gebruik de juiste schroeven! Kwalitatief mindere schroeven breken sneller af, ook hebben slechtere schroeven geen 'geheugen'. Door de werking van het hout zal de schroef oprekken, wanneer het hout weer krimpt dan moet de schroef ook terugveren (elasticiteit is dus erg belangrijk). Bij 'slechte' schroeven zal het net lijken alsof de schroeven omhoog c.q. los komen. Klik hier voor ons assortiment vlonderschroeven

 

Bevestigen van de planken:

Wij onderscheiden 4 methoden:

Buitenparket: Om de planken “blind” te bevestigen kunnen wij de planken voorzien van een speciaal profiel (ook wel buitenparketprofiel genoemd). De planken bevestig je dan aan de balken mbv speciale clips.. Voordeel van het systeem is relatief snelle montage. Nadeel is dat dit niet voor iedere houtsoort geschikt is. Dit systeem vraagt een van oorsprong erg hoge stabiliteit van het hout en de wat meer stabielere houtsoorten zijn nu eenmaal niet goedkoop. Daarnaast zal de voegbreedte altijd wat verlopen doordat hout toch nog altijd iets zal werken. [Klik hier voor deze bevestigingsmethode.]( http://www.houthandelgeven.nl/19-bevestiging-met-inox-clips)

Schroeven vanuit de onderzijde: Het bevestigen van schroeven is in onze ogen de allerbeste bevestigingsmethoden. Men kan dit dus ook vanuit de onderzijde doen, wel of niet met behulp van [speciale hulpstukken (®Gleiters)]( http://www.houthandelgeven.nl/productgroep/7-vlonderschroeven/product/9504020-gleiters-tbv-143mm-brede-planken-200x18x10mm). Nadeel van deze methode is dat het relatief veel arbeidstijd kost. [Klik hier voor meer informatie over deze bevestigingsmethode](http://www.houthandelgeven.nl/18-bevestiging-met-r-gleiters ). 

Bevestigen met houtproppen: Met deze methode schroef je de planken vanuit de bovenzijde, echter dan verzinkt. Mbv een proppenboor kan men van het afval zelf proppen boren en de boorgaten hiermee afdichten. Het ‘proppen’ is een oude en bewezen techniek. [klik hier voor meer informatie over deze bevestigingsmethode.](http://www.houthandelgeven.nl/21-bevestigen-met-houtproppen)

Schroeven vanuit de bovenzijde: Het bevestigen van schroeven is in onze ogen de allerbeste bevestigingsmethode. [klik hier voor meer informatie over deze bevestigingsmethode.](http://www.houthandelgeven.nl/20-bevestigen-met-schroeven)